Reklam

2016 OSCAR'INDA NELER OLDU

                Bilindiği gibi 28 Şubat 2016 tarihinde 88. Oscar ödül töreni gerçekleşti. Gecede bana göre en dikkat çeken nokta 2015 Oscar ödüllerine göre çok daha dengeli  ama aynı saygı derecesinde bir ödül töreni gerçekleşmesiydi. Ha yine siyahi bir komedyen ırk esprileri yaptı, bizzat sunduğu ödülleri eleştirdi (eleştiri sebebi neden siyahi bir oyuncunun bu sene Oscar'a aday falan olmamasıydı, e hocam biz ne yapalım o zaman ? 1 tane Türk ağız tadıyla ülkemizden katılamadı şu ödüllere ?? Belki sorunu biraz da kendinde aramak lazımdır ne dersin ha ? ) ama en azından Sean Penn çıkıp Innarutu'ya 'Lanet olası Meksikalı' demedi.(Bu olay geçen sene oldu, pozitif ayrımcılık saçmalığına zemin için bu espri yapıldı, sonrasında gülündü bilmem ne işte) Sevgili Oscar, seni seviyoruz ve saygı duyuyoruz, ne olursun şu renk üzerinden pozitif ayrımcılık saçmalığını bırak, ne olursun. Ben artık bir insanın siyahi ya da beyaz olmasının birçok durum ve şartta kimsenin umurunda olmadığını düşünüyorum, en azından benim değil. Aynı anda hem Ku Klux Klan'a hem de Black Panther'a lanet olsun diyerek ödülleri ana hatlarıyla incelemeye koyuluyorum.
                Şunu hemen söyleyeyim geçen sene Boyhood'un hakkı yenildi arkadaş! Bunu yine söylüyorum, hep de söyleyeceğim. Birdman harika filmdi fakat yine de Boyhood'un hakkı olan 'En İyi Film Ödülü'nü bir şekilde gasp etti.
                Tahmin edersiniz ki bu sefer 'En İyi Erkek Oyuncu'dan başlayacağım. Leonardo DiCaprio... Bunca yıl alması gereken ödülü hep talihsizlikler ve bence zaman zaman da burun farkıyla alamadı. 9GAG ergenlerinin ağzına düştü, dalgalar geçildi, üzerinden şakalar yapıldı... Hepsini bir kenara bırakırsak DiCaprio'nun hakkı gerçekten yenildi. Dalga geçilecek bir şey de yoktu, bu kadar kaliteli bir oyuncuya gecikmiş bir ödüldü. 'Revenant' filmi, oyuncunun sadece oyunculuğunu değil , sanatla olan ilişkisini de bizlere bir kez daha -bu sefer çok çok sertçe- kanıtladı. Meşhur ayı sahnesindeki çekim teknikleri, oyunculuk ve ışığın kullanılması (ya da kullanılmaması) muazzamdı. Ben o sahneyi izlerken istemsizce ayağa kalktığımı fark etmiştim, tamam bu benim çılgınlığım, sinemaya karşı normalin biraz daha ötesinde duygularımın olması evet. Ama çok iyiydi, tebrik ediyoruz Leo.
                'En İyi Yönetmen' ödülünü 2. kez alarak artık anıtlaşan Innarutu'ya söylenecek çok bir şey kalmadı. Geçen seneki filmi 'Birdman' her ne kadar 'Boyhood''un hakkı olanı gasp ettiyse de yönetmenlik konusunda geçen sene de bu sene de sonuna dek hak etti. Kim bilebilirdi ki 'Babel'i çeken adamın bir gün buralara geleceğini... Tebrik ediyoruz.

                Senenin en güzel filmlerinden olan Bridge of Spies (Spielberg) da maalesef yalnızca Sovyet Ajanı rolünde oynayan Mark Rylance ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alabildi. Bu film önemli bir filmdi, esasında tüm Oscarları toplamaması gelecekteki sinemaya biraz yardımcı oldu. Görece daha genç olanlar ödülleri aldılar iyi oldu. Soğuk kanlı 'Demir Perde' ajanı rolünü muazzam oynadın ama Mark Rylance, tebrik ediyoruz.
                Brie Larson gencecik yaşında 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kaptı. Ben zaten sırf güzelliğine bile 10 dalda verirdim de neyse. Tebrik ediyoruz.
                Senenin en sağlam bombalarından birisi daha o törendeydi. Mel Gibson abimizden bildiğimiz Mad Max, Fury Road ile katıldı. 5 dalda Oscar'ı da kapıverdi. Film gerçekten çok ilginçti. Aksiyona yeni bir boyut kazandırdı. Aksiyon hakikaten sanatsal bir perspektiften izleyiciye sunulmuştu. Makyajı, ses kurguyu, ses miksajı , kostümü, yapım tasarımı alarak tam manasıyla ödüle boğuldu. Öğrendiğim kadarıyla Cannes'da da yarışacakmış film, orada iş yapar mı bilmiyorum ama son yıllarda izlediğim en garip ve aynı anda en sıkı filmlerdendi. Tebrik ediyoruz.
                Ve en iyi film ödülü... D-Max sunucularının bile hiç ihtimal vermediği , konusu son derece klasik diyebileceğimiz 'Spotlight' gecenin en önemli ödülünü 'En İyi Film' ödülünü kaptı. Bu kimsenin beklemediği bir şeydi fakat gerçekleştiğinde de kimse tepki vermedi. (En azından geçen sene Boyhood ödülü alamadığında verilen tepki verilmedi, Ruffalo sağolsun mu desek ne desek ? ) Tebrik ediyoruz.
                Geldik hiç ödül alamayan, son zamanlarda okuduğum en iyi bilim-kurgu kitabı olan The Martian'a. Bu , bana göre tamamen yönetmen Ridley Scott abimizin suçudur. Yanlış anlaşılmasın Alien'i , Blade Runner'ı, Hannibal'ı ağzımız açık izledik hocam. Ama sen güzelim bir mizahla baştan sona döşenmiş The Martian için ''Ben mizah değil bilim-kurgu çektim yeaa'' diye  tavır alırsan aha böyle olur işte. Sulu Mark Watney yerine hayatta kalma mücadelesi veren Mark Watney izledik lan! Lan falan dediğime bakmayın, film süper ötesiydi ama romanın tamamen dışına çıkılmıştı. Hiçbir şey alamadı ama yine de tebrik ediyoruz.

                Tamam değerlendirme bittiyse biraz magazine girelim hadi. Arkadaş Naomi Watts 'ın elbisesi neydi yahu , değerli taşlardan mı yaptırmış? Yazının altında giysilere bakabilmeniz için bir link bırakırım ama hakkaten neydi yahu ?  Geçen sene Boyhood'la ödüle kavuşan bu sene de güzelliğinde zerre oynama olmayan Patricia Arquette neydi peki ? Bunlar ne kadar güzel kadınlar böyle ?  Zaten Jennifer Lawrence'a bir şey diyemiyorum biliyorsunuz, Açlık Oyunları yazımı okuduysan hatuna karşı hislerimin çok ciddi olduğunu bilirsiniz. Burayı okuyorsa kendisiyle bir çay içmek istediğimi bilsin.Siz de olur da denk gelirseniz iletin Jennifer'a, 12. mıntıka selamıyla selamlıyorum onu.
Bitti mi, bitmedi...

İçimin yağlarını eritmeyi her defasında başaran, baştan sona hakaret kokan Altın Ahududu ödüllerine gelelim. Bilmeyenler için bu ödül, en kötüler ödülüdür, çoğunlukla kendisini bir halt sananlara verilir. Bu ödülü kim mi aldı ? 50 Shades of Grey... Ne oldu lan ? Değişik değişik sevişiyordunuz falan  ? Benim gibi yalnız adamların gazabı sizi böyle bulur işte, hep ensenizdeyiz, aşkı ve tutkuyu başka boyutlara taşıyan tipler sizi... Sonuna kadar hak ettiler bu ödülü, tebrik ET-Mİ-YO-RUZ.

Bu sene de böyle geçti Oscar işte. Geçen seneki Oscar yazımı inceledim de sonunda bir laf demişim tekrar diyeyim; Nice Oscarlara, hadi bakalım daha neler izleyeceğiz ...

ANAYURT OTELİNİN AYLAK ADAMI

https://www.youtube.com/watch?v=61Pgbe5J8H4 (yazıda bahsedilen link)

0 yorum(lar):