Reklam

DÜNYACA ÜNLÜ MEYDANLAR

DÜNNYACA ÜNLÜ MEYDANLAR

      Bence insanların toplandığı bir araya geldiği her yerin çok önemeli olduğunu düşünüyorum. O yüzden hiçbir insana saygısızlık yapmadan bu seçimi hem yerel hem de ulusal bazda adını sıkça duyurmuş mekanları seçerek buraya aldım. Alamadıklarım için şimdiden özür dilerim. Keyifli okumalar...      





1)TIMES MEYDANI (NEW YORK-ABD)
      
       İsmini 1904 yılında New York Times’ın yeni binasına yılbaşında taşınmasından alan bu 
meydanın bu açılışı havai fişekle kutlanmasının ardından adeta yeni bir trend aşıladı ve her sene Times Meydanın da yılbaşılar havai fişekle kutlanır oldu. Dünyanın en çok ziyaretçi alan meydanlarından birsidir ve filmlerde görmeye alışık olduğumuz taksileriyle meşhurdur.


2)KIZIL MEYDAN (MOSKOVA-RUSYA)


     Kızıl Meydan ise ismini Rusça da eskiden güzel anlamına gelen ‘krasnaya’ dan almaktadır. Tarih boyunca birçok geçit, kutlama ve mitinglere tanıklık etmiştir. 73.000 metre karelik bir alanı kaplayan bu meydan birçok ünlü yapıyı içerisinde barındırmaktadır ve en ünlüsü de Vasili Blajenni Katedralidir. Ayrıca Kremlin ve Kızıl Meydan 13.yy dan beri Rusya ile olan bağlarından ötürü UNESCO Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. 


 3)TRAFALGAR MEYDANI (LONDRA-İNGİLTERE)

      Londra’nın merkezinde yer alan bu meydanın adını tarihte yapılış olan ve İngilizler’i İspanyollara karşı zafer almış olduğu Trafalgar Savaşından almaktadır. İlk adı 4.William meydanıydı. Bugünkü adını ise George Ledwell Taylor önermiştir. Meydanın bugünkü halini almasında peyzaj mimar John Nash ve mimar Charles Bary’nin katkıları yadsınamaz.


4)TAKSİM MEYDANI (İSTANBUL-TÜRKİYE)

      Ve geldik en ünlü meydanlarımızdan biri olan Taksim Meydanı’na… İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer almakta olan Taksim Meydanı çevresinde alışveriş merkezleri mağaza otel eğlence ve kültür merkezleriyle çevrilmiş, Cumhuriyet Devrinde Meydan statüsüne kavuşmuş ve birçok toplu eyleme tanıklık yapmıştır. Özellikle 2013 yılındaki Gezi Parkı eylemlerinin merkezi haline gelmiştir.
       İsmini Osmanlı Döneminde civar semtlere su dağıtılmak için yapılan maksemden almaktadır. Meydanı çevreleyen en önemli yapılardan biri Cumhuriyet Anıtı ve Atatürk Kültür Merkezidir.


5)AZİZ PETRUS MEYDANI (VATİKAN-İTALYA)


      Bu meydan Dünya’nın 4 bir yanından gelen Katoliklerin İbadetleri için Aziz Petrus Bazilikasında ya da önündeki çok geniş avluda yapabilmekdirler. Meydanın bugünkü halini almasında dünyaca ünlü heykeltıraş Gion Lorenzo Bernini’nin çabaları çok önemlidir. Meydanın ortasındaki dikili taş ise Papa V.Sixtus tarafından diktirilen bu taş Mısırda adı bilinmeyen bir firavun tarafından yaptırılmış ve Mısırdan Roma’ya getirilerek diktirilmiştir. Ayrıca Mimarlık ve Sanat Tarihi açısından da çok önemli bir yere sahiptir.


6)TİANANMEN MEYDANI (PEKİN-ÇİN)



       Tiananmen Meydanı adını 1651’de verildi ve aynı zamanda ‘Ulusun Kapısı’ anlamını taşımaktadır. Alan 440.000 metrekarelik bir alana sahip ve içine 1 milyon insan alabilmektedir. Meydan birçok geçit toplumsal kutlamalar ve kanlı gösterilere tanıklık etmiştir.


7)AZADİ MEYDANI (TAHRAN-İRAN)

       Özgürlük meydanı da olarak bilinen Azadi Meydanı Dünyanın en ünlü meydanlarından biridir. 50.000 metrekarelik alana sahip 48 metre yüksekliğindeki kulenin de içinde bulunduğu meydan mimar Hüseyin Emanet tarafından yapılmış ve kulede İslam öncesi-İslam sonrası figürler işlenmiştir.


8)TAHRİR MEYDANI (KAHİRE-MISIR)

       1919 yılında Mısır Devriminden sonra adını almıştır ve özgürlük meydanı olarak ta bilinir. Ayrıca 2011 yılındaki Devrimde de merkez olarak kullanılmıştır. Meydanın ortasında büyük bir kavşak bulunur ve meydanı Milli Demokrat Parti binası Mısır Müzesi Nil Oteli Amerikan Üniversitesinin Kampüsü Arap Birliği Merkez binası gibi yapılar bulunur ayrıca Mısır’ın Napolyon işgaline karşı direnişiyle tanınan Ömer Makram’ın heykeli bulunmaktadır.


9)PARİSİER PLATZ (BERLİN-ALMANYA)

        Napolyon’un düşmesinin ardından Prusyalı müttefiklerin Paris’i ele geçirmesinin ardından zaferi simgelemek amaçlı bu ismi vermişlerdir. 2.Dünya Savaşından önce Berlin’in en büyük meydanıydı. Savaştan sonra ise çevresinde ki çoğu yapı harabeye döndü ayakta kalan en önemli yapı ise Brandenburg kapısı olmuştur. Meydan savaştan sonra onarılmaya başlanmış Berlin Duvarı’nın yıkılasından sonra canlandırma faaliyetleriyle bugünkü haline kavuşmuştur.

BU DA BENDEN J SULTANAHMET MEYDANI (İSTANBUL-TÜRKİYE)



          Bizans Dönemine Hipodrom olarak bilinen meydan Osmanlı Döneminde de At Meydanı olarak bilinmekteydi. Meydanda Ayasofya Sultanahmet Cami gibi önemli ibadet mekanlarının yanı sıra Dikilitaş Yerebatan Sarnıcı ve Türk İslam Eserleri Müzesi yer almaktadır. Meydanın orta yerinde ise Kayzer Wilhelm’in hatırasına yaptırılmış Alman Çeşmesi bulunmaktadır. Meydan Osmanlı döneminde şehzade sünnet düğünlerine yeniçeri ayaklanmalarına ve çeşitli gösterilere ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Halide Edip’in 1920’de yaptığı çok ünlü miting yine Sultanahmet Meydanında yapılıştır. İstanbul’un en önemli turistik mekânı olma özelliği bulunmaktadır.

            Türk Baroku     
       


1 yorum: