Reklam

TARİHİN EN İYİ 10 TANKI


Merhabalar sevgili okurlar. Bugün biraz daha militarist tarihe kayıyoruz. Bu tankları anlatmaya başlamadan önce  kısa bir şekilde tank  nasıl ortaya çıkmış bir göz atalım isterseniz. Tank ilk ortaya çıktığında İngilizler ona “landship” yani kara gemisi diyordu. Öyle ki ilk ortaya çıktığı savaş olan 1. Dünya Savaşı’nda tankları yok edecek bir güç bulunmuyordu. Etrafı çelikten kaplanmış hareket eden bir kale görüntüsündeydi. Tankın evrimi çok hızlı gelişti ve insanlık tanklara kabiliyetler kazandırmaya başladı.  En keskin değişim ise tanklara güçlü topların eklenmesiyle oldu. Bugün tanklar , kara ordularının bel kemiği olarak kabul edilir ve önemini çıktığı günden bu tarafa hiç yitirmemiştir.

10) M4 SHERMAN
Bu Amerikan tankı İkinci Dünya Savaşı’nda  ABD ordusunun bel kemiğiydi.Hızlı,hareket kabiliyeti yüksek ve üretimi kolay olan tanklardı. Savaş bayunca en çok Almanlar’ın Panzer 4 ‘leri ile çarpışmışlardır ancak Tiger ve Panther ‘ler karşısında etkisiz kalmışlardır. 50000 e yakın üretilen M4 Sherman’lar savaştan sonra uzun bir süre birçok ülkenin caydırıcı gücü olmaya devam etmiştir.

9)MERKAVA
Hareket kabiliyeti ve üretim maliyetinden dolayı pek sevilmesede içindeki tankçıların düşünüldüğü bir kaçış kapağı bulunduran İsrail yapımı Merkava tankı bu güne kadar İsrail ordusu tarafından pek çok operasyonda başarıyla kullanılmıştır.

8)CHALLENGER
İngiliz yapımı Challenger tankı dünyada mağlup edilemeyen tek tank özelliğinş korumaktadır. Sıcak savaşlara girmiş olmasına rağmen hiçbir Challenger mağlup edilememiştir.  586 km. hareket menzili ile dünyaya bu alanda önderlik etmiştir.

7) PANZERKAMPFWAGEN  4
Alman yapımı olan ve döneminde rakiplerini ustalıkla alt etmeyi başarmış olan bu canavar savaş döneminde Tiger’lar ile birlikte Alman ordusunun bel kemiği haline gelmiş ve bir çok operasyonda başarıyla kullanılmıştır. 2. Dünya Savaşı’nın en fazla üretilen Alman tankıdır.

6) CENTURİON
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Britanya’nı ilk ana muharebe tankıdır. Bir çok mühendis ve tank tasarımcısı tarafından İngiltere’nin yaptığı en iyi tank tasarımı olduğu söylenir. Şasesi şu anda bile bazı ordularda çeşitli rollerde kullanılmaktadır.

5)WWİ
Tank kavramını gün yüzüne çıkaran tank tasarımıdır. WWİ ,  Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılmış ve o güne kadar o tarzda bir şey görülmemiş olması sebebiyle askerler arasında çok büyük bir korkuya sebep olmuştur. Sırf korkutuculuk özelliği bile bu tankın 10 efsane tank arasına girmesine yeterlidir.

4)PANTHER
Almanlar’ın İkinci Dünya Savaşı’nda ürettikleri en üst düzey donanıma sahip tanktır. Zırh,ateş gücü,manevra özelliklerinin hepsine sahip bir tank olan Panther , Panzer 4 tanklarının Sovyet t-34 lerine karşı etkisiz kalması sebebiyle üretilmişti. Bir çok otorite tarafından savaş performansı göz önüne alınmadan özellik incelemesi yapıldığında WW2’nin en iyi tankı olarak kabul edilir.

3)TİGER
Tiger , bir tank efsanesidir.  Bir çok tank araştırmacısına göre ve bana göre de tarihin en iyisidir. Rakiplerine göre o kadar üstündü ki tek bir Tiger’ın 33 düşman tankını avladığı bilinmektedir. 2 km uzaklıktan tek bir atışla rakibini alt üst edebilen Tiger’ın savaş dışı bırakılabilmesi için o tarihteki rakiplerinin 800 metre yakına gelip 20 atış yapıp tam isabet sağlaması gerekiyordu. Ağır bir tank olan Tiger ın manevra kabiliyeti o kadar iyi olmasa da zırhıyla durumu kurtarabiliyordu. Düşman tanklarını tir tir titreten Tiger’lar dünya savaş tarihinde efsanevi bir yere sahiptir.

2)M1 ABRAMS
Amerika’nın modern zaman tankıdır. 1980 lerde üretime geçilmiş ve her yeni modernizasyonda üstüne sürekli yeni bir şeyler eklenmiştir.  Amerika ve yandaşlarının Saddam ile yaptığı Körfez Savaşı’nda Çöl Fırtınası opresayonunda kullanılmış Saddam’ın 2000 tankı kullanılamaz hale gelirken sadece 4 tane M1 Abrams kullanılmaz hale gelmiştir. Manevra kabiliyeti ve atış gücü çok üst düzey olan bu tank savaş kazandırması bakımından kendine efsaneler sınıfında önlerden yer ayırtmıştır.

1)T-34
T-34 Sovyet yapımı olmakla birlikte tarihteki en başarılı en efsane tanklardan biridir. Hatta tarihin akışını değiştiren tank desek yanılmış olmayız. 2. Dünya Savaşı’nı Alman tarafından alıp Sovyet tarafına veren efsanevi bir tanktır. Güçlü topları,güçlü zırhları, iyi manevra kabiliyetleri vardır. Savaş zamanı  1300 tane üretilmiş ve savaştan 50 yıl sonrasına kadar bazı ülkeler tarafından kullanılmaya devam edilmişlerdir.


BONUS ; Bu kadar tank göstermişken günümüzde Türkiye’nin de efsane bir tank üretimine geçmek üzere olduğunu göstermeden olmazdı. İsmini Kurtuluş Savaşı komutanlarından olan Fahrettin Altay’dan alan Altay tanklarının ar-ge çalışmaları tamamlandı ve 2015 te üretime geçmesi planlanyor. Özellik bakımından dünyanın sayılı tanklarından olacak olan Altaylar görücüye çıktı ve büyük beğeni topladı. Rabbim devamını getirmeyi nasip eylesin.



DIŞARIDAKİ TARİHÇİ















1 yorum:

  1. ben bir tank meraklısı olarak yazınızı ilgiyle okudum.Tanklara ilginiz varsa başarılarınızın ve yazılarınızın devamını dilerim.Güzel bir yazı olmuş ancak bir şeye katılmadım; mesela Merkava ile M4 Sherman'ı aynı yazıda bir araya getirerek karşılaştırmışsınız ama bu pek doğru değildir.Sherman 1. dünya savaşı tasarımıdır,merkava yeni nesil bir tanktır.Yine de tanklara olan ilginizden dolayı tebrik ederim ve bu tür derlemelerinizin devamını dilerim.Ayrıca umarım Altay tankımız da artık engelleri aşıp Küresel literatüre girer.Saygılar

    YanıtlaSil