Reklam

VILLA SAVOYE ÇELİŞKİSİ

        İlk görünüşte dikkatleri üzerine çeken bu yapı ünlü mimar Le Corbusier’in Savoye ailesi için(1929-1931) yaptığı villadır. Yapı Paris’e çok yakın bir banliyöde bulunmaktadır.




Form olarak dünyaca ünlü yapılar arasında gösterilir ‘Villa Savoye’. Mimara göre yapının önce yerden kopması ve zeminde yükselmesi gerekir, binanın çatı bahçesi olması, serbest cephe ve serbest plan anlayışında; yatay ve uzun pencerelerinin olması gerektiğini vurgular. Estetik olarak çok narin olan bu yapının şu an da müze olarak kullanılmasının hikayesi tuhaf ve belki de müze olması daha sağlıklı gibi…



      İsterseniz gelin bu zarif yapının tuhaf hikayesini öğrenelim. Mimar projesini tamamlamış sunumu yapmaktadır fakat sunum çetin geçmektedir. Ailenin tüm itirazlarına rağmen Corbusier çatının düz olması konusunda aileyi ikna etmişti. Ayrıca düz çatının daha kolay yapılacağını, temizliğinin kolay yapılabileceğinive daha ucuza mal olacağını, Madam Savoye’nin rutubetli zemin kat yerine yazları serin olan çatıda jimnastik yapabileceğini söyleyerek aileyi ikna etmeyi başarmıştır. Ancak Savoye’lar eve taşınalı henüz bir hafta olmadan çatıdan junior Savoye’nin odasına yağmur suları akmaya başlamıştı ve o kadar fazla su akıyordu ki çocuğun akciğerleri iltihaplandı ve zatüre oldu. Madam Savoye durumu bir mektupla çatı ile ilgili şikayetlerini dile getirdi. Le Corbusier ise sorunun hemen çözüleceğini söyledi ve çok eleştirilen düz çatı hakkında ise kendini savunmaktan geri kalmadı ve mektubuna şu sözleri ekledi. ‘Alt kata salona bir defter koyun, evinizi görmeye gelenlerden bu deftere adlarını ve adresleri yazmalarını rica edin, defterde ne kadar ünlü kişinin adıyla karşılaştığınıza şaşıracaksınız.’  2.Dünya Savaşının patlak vermesiyle Savoye ailesi evi terk etmiş, Le Corbusier de form olarak başarılı fakat içinde yaşanması elverişsiz olan bu yapı için adalete hesap vermekten kurtarmış oldu.

        
         
Bir final yapmam gerekirse; Çok zeki ve çok ünlü mimar Le Corbusier gibi üstadı eleştirmek belki bana düşmez ama aldığım eğitim gereği ufak bir eleştiri getireceğim. Form, biçim, estetik ve sadelik açısından dünyaca ünlü olduğunu ve birçok mimara ilham oluşturduğunu ayrıca mimarın bina düşüncesine uygun olduğunu görmekteyiz. Fakat Villa Savoye’nin tam anlamıyla başarılı olduğunu söyleyemem. Çünkü bir mimar yapı tasarımı yaparken insanların o yapı içinde rahatça hareket edebilecekleri, sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürebilecekleri ve ihtiyaçlarına en iyi cevap olacak tasarımlar geliştirmek zorundadır. Bu mimarın en öncelikli misyonudur. Ama yine de tüm suçu mimara yıkmak vicdansızlık olabilir ve belki de inşa aşamasında bir hata yapılmışta olabilir. Gerçekten de üzerinde çokça konuşulabilecek bir konu ‘Villa Savoye’.  İçinde mutlu olacağımız, sevdiklerimizle birlikte en iyi anılarımızı paylaşacağımız evler içinde bir yaşam sürme dileği ile… Sağlıcakla kalın.

Not: Mimarınız başarılı olsun J


                                                                                                       

                                                                                                           Türk Baroku   

0 yorum(lar):