Reklam

DİKKAT! FOTOĞRAF ÖLDÜRÜR!



Asr-ı İlim dergisinin fotoğraf durağından bu ayda hareket vakti geldi sevgili okurcanlar J Bu yazımda fotoğraf çekmenin ne kadar kolay olduğunu gösteren(!) 10 fotoğrafı sizlerle paylaşıp, birlikte değerlendireceğiz. O fotoğraflara geçmeden önce fotoğrafın sadece makineyi alıp deklanşöre basmakla yada telefonla çekilmeyeceğini söylemiştim. Fotoğrafta bir kompozisyon olmalı ve bir amaca hizmet etmelidir. “Eğer derdimi sözcüklerle anlatabilseydim yanımda her zaman bir fotoğraf makinesi taşımazdım.” Diyecek kadar fotoğrafa sevdalı olmak lazımdır. Hatta ölümüne bağlı olmak lazımdır. Şimdiden uyarıyorum dikkat edin okurcanlar fotoğraf çekmek öldürür ;)




Şimdi düşünelim bir ormanlıktasınız tripotu kurdunuz ve fotoğraf çekiyorsunuz. Herşey güllük gülistanlık gidiyor ve haberiniz olmadan arkanızdan bir ayı gelse ne yaparsınız ? Tabiiki tabanlara kuvvet kaçarsınız? Şaka mı bu demeyin buyrun fotoğrafı J





Dediğim gibi fotoğraf çekmek bir aşk işidir. Hatta bu aşkla yanmalısınız ve başka ateşler sizi yakmamalı. Örneğin bir yanardağın üstüne çıkabilmeli ve üstünüze sıçrayan ateşe rağmen fotoğraf çekmeye devam etmelisiniz. Nasıl mı olacak dersiniz. Buyrun size ödüllü ve yanan bir fotoğraf ;)




Bir ırmak ve deniz var önümüzde. Orda da kesilmiş  bir ağacın üstünde bir kuş var. Bunu yakından çekmek istiyorsunuz. Irmak çok tehlikeli kamufle olmanız gerekiyor. Daha sonrasında ise her şeyi göze alarak o suyun içine girmeniz gerekiyor. O zaman ışığınız bol olsun J




Bazen fotoğrafçı neyle karşılaştığını bilemez. O yüzden bol ekipmanla gitmesi lazım. Tabii bu hiç kolay bir iş değil. Abimize kolay gelsin diyoruz J



Bir sahildesiniz ve manzara çok güzel.. Kendinizi işinize kaptırdığınız bir sırada dev dalgalar size doğru gelmeye başlarsa ne yaparsınız. Herşeyi göz önünde bulundurmak lazım.




Boşa demiyorum fotoğraf öldürür diye. Bir haber yada belgesel çekimine gittiniz. Karlı ve vahşi bir ortamdasınız. Ama fotoğraf aşkı her şeyden önce gelir bir kartal sizi yakalayıp götürecek olsa bile..




Fotoğraf için biraz da aksiyon lazım tabiiki. Emek olmadan yemek olmaz. Risk almak lazım ki etkileyici kareler yakalansın. Bu bir dağa asılı merdivenin ucunda durmak olsa bile..




Bazen de doğru anı beklerken bir ömür geçer gider. Hatta ömrünüz geçerken soğuk hava şartlarından dolayı karlar içinde donabilirsiniz bile..




Peki iki ayının arasında kalırsanız ne olacak ? Olmaz demeyin böyle riskler her zaman vardır. Eğer ayılar sevecen değilse o zaman geçmiş olsun J



Şimdi belki de hepinizin fazlaca gördüğü bir fotoğrafı sizlerle paylaşalım. Bu fotoğrafda fotoğrafı çeken kişi vicdan azabından intihar etmiştir. Fotoğraf mı çekeyim yoksa yardım edeyim derken arkasında çocuğun ölmesini bekleyen akbabaya rağmen fotoğrafı çekmiştir. Çocuk ölmüştür ama çeken kişi yardım edememiş ve bu fotoğraftan ödül almıştır. Ne yazık ki ödül almak bazen çare değildir. Dikkat edin fotoğraf öldürür sevgili okurcanlar..




Bu yazıda gerçekten alıntılar ve mizahi fotoğraflar vardır. Ama unutmayalım ki fotoğraf basit bir iş değildir ve ne canım bunda makinesi var çekiyor denmemelidir. Fotoğrafı çeken makine değildir. Hatta "En iyi fotoğraf makinesine sahip olan en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktiloya sahip olan da en iyi yazıyı yazardı." diyen Ara Güler'e de burdan selam yollayalım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hepiniz Allah’a emanet olun. Işığınız bol olsun.





















1 yorum: