Reklam

Asr-ı İlim'den Dev Hizmet: Harcadığınız Zamanın 10'da 1'ini Harcayarak Sınavlardan daha Yüksek Puan Almanın Yolları


Burada belirtilen yöntemlerin etkisi her kişide farklı olmakla birlikte her zaman* daha normalden daha yüksek sonuçlar verecektir. Aşağıda ki sıralama en kolay yöntemden en etkili ve daha basit yöntemlere göredir. Bendeniz tüm bu yöntemleri uyguladım ve aldığım sonuçlar şöyle oldu:


1: Beyni Hacklemek

Bu yöntem Amerikalı bilim adamları tarafından motivasyon üzerine yapılan deneylerin sonucunda keşfedilmiştir. Bu araştırmada bulunan ve bize ana faydayı sağlayacak anahtar beynin ve insan psikolojisinin küçük hedefleri kendi içinde büyük hedefler gibi görmesidir. Fazla uzatmadan bir örnek vererek yapılmasını gerekeni anlatacağım:
Bir kitabı açtınız, çalışıyorsunuz ve ya bilgisayardan bakıp çalışacaksınız, daha da ötesi hiçte çalışma istediğiniz yok ama çalışmanız gerektiğini biliyorsunuz, o zaman yapmanız gereken sevdiğiniz bir şekerlemeyi alıp onu motivasyon kaynağı olarak kullanmak. Başta kulağa çılgınca ve işe yaramaz gibi gelse de deneyince ne kadar da etkili olduğunu görecek ve neden daha önce yapmadığınızı sorgulayacaksınız. Bu sevdiğiniz şekerlemeyi kitap üzerinden çalışıyorsanız her sayfa sonuna koyun ve oraya ulaşınca onu yiyin, bilgisayar üstündeyseniz de belli sayfaları bitirince, ya da nasıl isterseniz, o hedefe varınca onu yiyin. Önerim ise yumuşak şeker olacaktır.
Uyarı: Bu sistem tamamen sizin kendi dürüstlüğünüze bağlı olarak başarı sağlayacaksınız, o yüzden gerçekçi ve dürüst olun; kendinizi onursuz ve alçakça kandırıp suçu başka yerde aramayın.

2: Müziğin Dehası

Hemen birkaç kişi çıkıp buna itiraz edeceklerdir, hemen tenzih ediyorum ki bu konuda ciddi birden fazla araştırma yapıldı ve sonuç şu yönde ki sözsüz ve ritmi tahmin edilemeyen müzikler konsantrasyonu arttırıyor, beynin normalde kullanılmayacak olan kaynaklarını açıyor, beynin yorulma süresini arttırıyor, öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Ritimsiz ve sözsüz müzik tanımına en iyi uyan müzikler ise klasik müzik ve chill-out türü müziklerdir. Asla ama asla çağrışım yapan bir müziğin fon müziğini denemeyin. Andre Rieu, Jean-Claud Borelly, Yanni gibi modern isimler 18. 19. yy klasiklerinden daha iyi gelebilir yeni başlayanlar için.

Müzik konusunda ayrıca şöyle bir ekstranız daha var, ders çalışırken sürekli aynı müziklerden oluşan bir liste dinlerseniz, daha sonra ileri ki çalışmalarınız da beyniniz müziği algılar algılamaz size çalışma enerjisini sağlayacaktır, ayrıca müziğin beyinde ki uyuşturucu etkisi dersi beyne eğlenceli bir olay olarak kodlayacağı için bir iki hafta sonra oturduğunuzda müziğinizi açtığınızda canlanmanızın sebebi bu olay olacaktır.

3: Hafızanın Sihirli Anahtarı

Bunun cevabı kokular olur. Akılda ki en kalıcı hafıza (nöron) bağlantılarını ve bağıntıları oluşturan duyu kokulardır. Peki, sınavda, vizede, yazılıda parfüm mü sıkacağız, hayır. Bunun daha da etkili bir yolu var: Sakız. Herhangi bir aromada skız alın, bolca alın, ders çalışırken sürekli o sakızı çiğneyin, voilà. Sınavda sakız çiğnemek sizin ya da hocanızın hoşuna gitmiyorsa ağızınızda emin. Yediğimiz ve çiğnediğimiz yiyeceklerin çok büyük oranda tatlarını koku ile alırız ve sakızda bu oran daha da büyükçe. Kısacası dersi, formülü en kısa yoldan hafızanızın derinliklerine işleyeceksiniz. Sakızın ayrıca bir avantajı daha var, o da kokunun beyinde ki en güçlü çağrışımları yapıyor olmasıdır. Düşünsenize birkaç gün sonra derse oturduğunuzda işler ne kadarda kolay olacaktır sizin için. Bu çağrışım size derse oturmayı ve anlamayı çok basite indirgeyecektir.

4: Tekrarın Gücü Adına

Tekrar, tekrar edin, tekrar etmek. Belki de öğrenim hayatımızda yapmadığımız, yapamadığımız, yapmaya kalkışmadığımız ama en çok duyduğumuz ve bildiğimiz şeydir. Etkisini azda olsa deneyen varsa bilecektir. Gösteri başlasın, şimdi tüm bildiklerinizi unutun, baştan çokta daha iyi bir şekilde başlıyoruz.
Bir kutu yapışkansız post-it alın, fazla tutmayacaktır, en fazla birkaç lira. Üç tane kutu, yoksa /ya da klasör poşeti o da yoksa 3 tane zarf alın. Birincisine “Günlük”, ikincisine “Haftalık”, sonuncu ve üçüncüsüne ise “Aylık” yazın. Ders çalışırken tekrar yaparken önemli gördüğünüz cümleleri, formülleri, olayları post-itlerin bir tarafına soru formatında yazın ( bu ayrıca sizin mental kabiliyetinizi arttıracak ve farklı senaryolara sizi hazır edecektir, etkisini çok hızlı göreceksiniz), post-itin arka tarafına cevabını yazın, son olarak onu günlük kutuya/poşet dosyaya/ zarfa koyun. Ertesi gün soruyu okuyun, cevabını vermeye çalışın, veremezseniz o post-iti günlük kutuda bırakın, cevabı doğru bilirseniz onu haftalık kutuya alın. Haftanın bir gününü haftalık kutunun tekrar günü yapın. O gün haftalık kutuda ki post-itleri tekrar edin, doğru bilirseniz aylık kutuya atın, yanlış olursa ise tekrardan günlük kutuya dâhil edin. Ayın her hangi bir günü ise sizin için aylık tekrar günü olarak belirleyin ve o gün geldiğinde ayık kutuyu tekrar edin, doğru bilirseniz aylık kutuda kalmaya devam eder. Yanlış olursa ise haftalık kutuya tekrar döner.
Bu yöntem size zamandan kazandırırken, unut-hatırla tekniği ile , en etkili hafıza tekniği, her şeyi daha berrak ve kalıcı yapacaktır.

5: Sevgi; En Güçlü Duygu

Sevgi ise beyinde en derin etkiye sahip duygudur, bu yöntemin etkisi basitliği ile doğru orantılıdır. Düşündüğünüzden çok daha etkilidir. Bu yöntemde derse oturmadan önce defterinizi, kaleminizi, dersinizi, hocanızı, ya da her neyi kullanacaksanız onu sevin, onlarla ilgili mümkünse yüksek sesli sevgi sözcükleri kullanın, bu beyninizin kimyasını ve yapısını etkileyerek zor dahi olsa o dersi size kolay olduğuna ikna edecektir ve derse oturmak bir işkence değil bir video oyunu ya da arkadaşlarla yapılacak bir muhabbet kadar saracaktır ve zevk verici olacaktır.

6: Durdurulamaz Zaman

Yıllardan beri duyduğum ve duyduğumuz bir cümle vardır, 45 dakika çalışın ve mola verin. YANLIŞ! Büyük bir yalan. Beyin asla yorulmayan bir organdır, bu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Dahası aslında bizim yorgun hissetmemiz bu cümleyi gereğinden fazla düşünmekten psikolojik olarak kaynaklanıyor. Beyin yorulmaz diğer organlar gibi ama onunda nöron arası iletimleri için bazı bölgelerin diğer bölgelere göre daha farklı zamanlarda çalışması gerekir. Bir bilgi vereyim size, uyuduğunuzda da beyninizin çokça büyük kısmı hiç uyumamış gibi çalışmaya devam eder. Uzatmadan bu teknik yine dürüstlükle çalışır ve bir alçak, istemli geri zekalı için asla çalışmayacaktır; Ders çalışırken asla ara vermeyin, kendi içinizi yoklayın vicdanınızı dürüstçe sorgulayın, eğer yeter diyorsa gerçekten de tekrardan vicdanınızı dinleyerek mola verin, ve bu molanızda özgür olun, dinlenmiş olana kadar (yine dürüstçe) asla dersi düşünmeyin. Normal bir insan 4-5 saat aralıksız rahat ders çalışabilir, denemek ücretsiz.

7: Hayallerin Sonsuzluğu

Hayaller ücretsizdirler ve bizleri istediğimiz yere, dünyaya, boyuta, ana, duruma götürme gücüne ve sonsuzluğuna sahiptirler. Derse oturmadan hemen önce çok güçlü ve derin bir hayal kurun (ne istiyorsanız, özgürsünüz) ve en sonunda derse oturacağınız an dersi başardığınızı hayal edin, kendinize de insan gibi söz verin: “Bu dersi bitirene kadar bir hayal dünyasına girmeyeceğim. Biliyorum bazı sorunlarım var (para meselesi, aşk meselesi) ama bu işimi bitirene kadar onları düşünmeyeceğim. Dersimi bugünlük tamamen bitirince ise bunları derinlemesine çözüm arayacağım.” Bu yöntemin yıkıcı devasa etkisi için rica ederim.

8: Kalemlerin Sınır Tanımaz Etkisi

Olabildiğince yazarak çalışın. Düzenli olmanıza gerek yok ama yazın. Hücresel hafıza bir gerçektir ve bir şeyi birinci kere yazan bir elin aynı şeyi ya da bir yakınını sınavda ikinci defa yazması çok daha kolay olacaktır. Hücresel ve beyinsel hafızanızın birleşmiş etkisini derinden hissedeceksiniz.
***
Unutmayın ki şu an akıl almaz hızlarla oldukça küçük bir gezegenin üstünde, bir galaksinin ücra ucunda uzay—zaman boyutunda geziniyoruz. Büyük hayal edin ve daha da büyük düşünün, 13.8 milyar yıldır var olan bir evrende 4.5 milyar yaşında ki bir genç gezegendeyiz, çoğumuzun tüm hayalleri, sevdikleri, özledikleri, her şeyleri sadece bu anlamsız (evrenin boyutuna göre) bir nokta üzerinde. Büyümekte olan uzay-zaman evreninde yıldızınız her zaman parlak ve barış dolu olsun. Bir sonraki sefere kadar hoşça kalın, sınavlarınızda başarılar, zevkli ve iyi çalışmalar.

*Tüm teknikler toplamda %78 başarı oranına sahiptirler.
asriilim.com
Bize Ulaşın: asriilim@gmail.com 
Bizi Takip Edin ve Destek Olun: fb.com/asriilim


0 yorum(lar):